Eenmanszaak of BV? .

Wanneer bij de oprichting van een nieuwe vennootschap kiest u een rechtsvorm: dit is de rechtsvorm van de onderneming. Startende ondernemers twijfelen regelmatig over de keuze tussen het oprichten van een eenmanszaak of BV (Besloten Vennootschap). De belangrijkste verschillen tussen deze rechtsvormen zijn aansprakelijkheid en belastingen.

Verschillen eenmanszaak en BV

  • Oprichting: u hebt een notaris nodig om een besloten vennootschap (BV) op te richten. De tarieven voor de oprichting beginnen bij ongeveer 400 euro, maar bij lokale notarissen kunnen de kosten oplopen tot meer dan duizend euro. Het is mogelijk om een ander bedrijf te gebruiken dat al in de EU is gevestigd. Met de wetswijziging van 2012 is er geen minimum startkapitaal meer voor een BV. Voor een eenmanszaak is alleen een bezoek aan de Kamer van Koophandel nodig;
  • Bestuur: een eenmanszaak heeft een eigenaar, een BV heeft een bestuur en eventueel aandeelhouders. De directeur (DGA) moet een minimumsalaris van EUR 46.000 per jaar ontvangen;
  • Aansprakelijkheid: bij een eenmanszaak is de eigenaar volledig aansprakelijk (ook met zijn privévermogen) voor de onderneming. Een BV is een rechtspersoon en dus zelf aansprakelijk, de eigenaren zijn dat niet. Alleen als er sprake is van wanbeleid, is het management aansprakelijk met zijn privévermogen. Een BV is daarom aantrekkelijk voor bedrijven met hoge investeringen en risico's;
  • Fiscaal: een eenmanszaak is goedkoper voor bedrijven met een lage winst vanwege de fiscale voordelen als aftrekposten: vooral de zelfstandigenaftrek, startersaftrek (eerste drie jaar) en de MKB-winstvrijstelling drukken de nettowinst. Neemt de omzet echter toe, dan wordt de BV op een gegeven moment aantrekkelijker met een lager belastingtarief (vennootschapsbelasting);
  • Jaarrekening: een BV moet jaarlijks fiscale stukken indienen bij de Kamer van Koophandel. De eisen aan deze jaarstukken zijn afhankelijk van de grootte van de onderneming.

Belasting verschil eenmanszaak en BV

U betaalt inkomstenbelasting over de winst van een eenmanszaak. Dit is gelijk aan het tarief dat werknemers betalen over hun inkomen (box1), wat neerkomt op een toptarief van 49,50% (2020). Bij de BV wordt vennootschapsbelasting betaald over de winst. De vennootschaps inkomstenbelasting bedraagt 16,5% over de eerste € 200.000 en daarboven 25% (2020). De DGA (directeur) betaalt inkomstenbelasting over zijn salaris en dividendbelasting als de winst in privé wordt uitgekeerd.

In principe, is de belasting bij een BV lager dan bij een eenmanszaak, maar bij een BV zijn er extra kosten. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om een jaarrekening op te stellen op te stellen en zijn er verplichte accountantskosten. Het grote voordeel van de eenmans eenmanszaak ligt in de vele belastingvoordelen zoals de zelfstandigen zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek en MKB-winstvrijstelling. Met als gevolg, zeker bij een lagere winst, het belastingvoordeel voor een eenmanszaak relatief groter zijn dan het voordeel voor de BV.

Wat is beter: een eenmanszaak of BV?

De twee belangrijkste elementen waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze tussen een BV of een eenmanszaak zijn:

  • Risico: wanneer een onderneming veel fiscaal risico loopt, is de verstandigste keuze om een BV als rechtsvorm te kiezen. Een eenmanszaak is voldoende bij een laag risico.
  • Winst: bij een lage winst (minder dan 150.000 euro per jaar) loont de eenmanszaak beter. Bij een hogere winst is een BV fiscaal voordeliger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten