Van 30%-beslissing naar 27%-beslissing - expat-beslissing herzien

30% ruling becomes 27% ruling

Uitgelekte begrotingsafspraken tussen het kabinet en de coalitie, die officieel gepresenteerd zullen worden op Prinsjesdag 2024 (17 september), onthullen dat de eerder overeengekomen bezuinigingen van de 30% uitspraak teruggedraaid zullen worden.

In 2023 besloot het Huis van Afgevaardigden om het belastingvoordeel voor expats te beperken. Oorspronkelijk zou de belastingvrijstelling geleidelijk worden teruggebracht van 30 procent naar 10 procent. Het kabinet en de coalitiepartijen willen deze versobering nu echter terugdraaien.

In plaats daarvan wordt nu voorgesteld om het tarief te verlagen van 30 procent naar 27 procent en dit tarief toe te passen voor de gehele maximale looptijd van 5 jaar.

Soberheid van de 30% uitspraak

De 30%-regeling staat werkgevers toe om buitenlandse werknemers een onbelaste vergoeding van maximaal 30% van het loon te geven voor maximaal 5 jaar (60 maanden) om de extra kosten van het werken in Nederland te dekken. Dit is versoberd door het amendement van Omtzigt c.s., onderdeel van het Belastingplan 2024, dat op 1 januari 2024 ingaat:

  • Gedurende de eerste 20 maanden kan maximaal 30% van het belastbare loon onbelast worden terugbetaald;
  • Gedurende de volgende 20 maanden kan maximaal 20% van het belastbare loon onbelast worden terugbetaald;
  • Tijdens de resterende 20 maanden kan maximaal 10% aan belastbaar loon onbelast worden terugbetaald.

Negatief effect

Na de goedkeuring van dit amendement hebben verschillende werkgevers hun bezorgdheid geuit over de mogelijke negatieve gevolgen voor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven bij het aantrekken van internationaal talent en voor het Nederlandse vestigingsklimaat.

Evaluatie van de 30%-uitspraak

Al tijdens de bespreking van het amendement werd het kabinet gevraagd om de reeds geplande evaluatie van de 30%-regeling naar voren te halen en op basis daarvan in het Belastingplan 2025 met een alternatief voorstel te komen dat minder schadelijk is voor de economie.

De evaluatie van de 30%-regeling is gepubliceerd in juni 2024 en concludeert dat de regeling effectief is in het aantrekken van kennismigranten, die bijdragen aan het vestigingsklimaat in Nederland. Hoewel de gedeeltelijke buitenlandse belastingplicht wordt afgeschaft, blijft de 30%-regeling aantrekkelijk voor kenniswerkers. Zeker nu is gebleken dat van de mogelijkheid om werkelijke extraterritoriale kosten te vergoeden in plaats van een onbelaste vergoeding slechts beperkt gebruik wordt gemaakt.

Toch bezuinigen

Met een verlaging van het percentage van 30% naar 27% wordt een groot deel van de versobering ongedaan gemaakt, maar de regeling is nog steeds enigszins beperkt. Het voordeel is dat de staffel (van 30 naar 20 tot 10%) die de regeling onnodig ingewikkeld maakte, komt te vervallen.

En dan moeten we natuurlijk weer wennen aan een nieuwe naam: de 27% uitspraak.

Maar zoals altijd zijn dit begrotingsafspraken en een voorstel in het Belastingplan 2025. Tussen Prinsjesdag 2024 en 1 januari 2025 kunnen er nog aanpassingen in het voorstel komen als gevolg van verdere onderhandelingen. En we weten nog niet of er overgangsrecht komt voor bestaande subsidies. De vraag is of de verlaging naar 27% alleen van toepassing zal zijn op nieuwe aanvragen of alleen op nieuwkomers of ook gevolgen zal hebben voor bestaande subsidies. Houd de ontwikkelingen dus in de gaten.

Vergelijkbare berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *