Is er een periode van minimaal verblijf in Nederland om gebruik te maken van de 30% regeling?

Vraag:

Ik werk al 9 maanden in Nederland (sinds medio mei 2019) en heb sinds die tijd al de 30% ruling goedgekeurd. Ik heb tot nu toe ook de uitkeringen in mijn salaris ontvangen. Aangezien ik nu terug moet naar mijn thuisland (wat al bekend was bij mijn werkgever), vraagt mijn bedrijf mij nu om het hele jaar (dus tot mei, 2020) af te maken, zodat ik in aanmerking kom voor de belastingkortingen. Ze hebben me gezegd dat ik anders de belastingdienst het hele bedrag moet betalen dat me (volgens de 30%-regel) in deze periode van 7 maanden is terugbetaald en ook de boete moet betalen voor het niet afmaken van het hele jaar. Kloppen deze door mijn bedrijf opgelegde kosten?

Antwoord:

De 30% regeling kent alleen een maximum termijn en geen minimum termijn. Ook als u maar 1 maand in Nederland werkt kan de 30% regeling worden toegepast in de loonadministratie. Er staat geen boete op het verlaten van Nederland binnen een jaar. Het is zelfs helemaal niet nodig dat u in Nederland woont.

Zoals u kunt zien op de 30% subsidie die door de belastingdienst is verstrekt, wordt alleen de maximale periode genoemd waarvoor de ruling kan worden gebruikt (zolang u werkt voor de werkgever bij wie u de ruling heeft aangevraagd). Het kan echter zijn dat u in uw arbeidsovereenkomst andere afspraken met uw werkgever hebt gemaakt. Dit zou u in uw contract moeten nakijken. Maar van de kant van de belastingdienst zal er geen belastingclaim zijn voor vertrek uit Nederland binnen 1 jaar, niet met betrekking tot de 30% ruling en ook niet met betrekking tot heffingskortingen. In de loonadministratie worden heffingskortingen per maand berekend, dus u zult niet te veel heffingskortingen hebben ontvangen als de loonadministratie goed is gedaan.

Aangezien u slechts een deel van het jaar in Nederland was, kunt u zelfs aanspraak maken op belastingteruggaaf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten