Betaal ik belasting over mijn salaris in het land waar mijn werkgever is gevestigd of in Nederland waar ik werk?

Vraag:

Ik werk voor een Spaans bedrijf, met een Spaans contract, maar mijn bedrijf heeft me naar Nederland overgeplaatst om voor een ander bedrijf binnen dezelfde holding te werken sinds ik vorig jaar augustus bij hen ben begonnen. Waar moet ik mijn inkomstenbelasting betalen? Fysiek werk ik in Nederland, maar het contract en het bedrijf zijn beide Spaans en het Spaanse bedrijf betaalt voor mijn diensten. Is er belasting die ik in Nederland moet betalen?

Antwoord:

Aangezien u feitelijk in Nederland werkt, zult u in Nederland belasting moeten betalen over de inkomsten die u van uw Spaanse werkgever ontvangt. Als inwoner van Nederland wordt u hier al belast over uw wereldinkomen, dat is alleen anders op basis van een hoger recht van een ander land op basis van bijvoorbeeld een toepasselijk belastingverdrag. Net als het standaard belastingverdrag verdeelt het belastingverdrag tussen Nederland en Spanje het heffingsrecht over uw loon naar Nederland op basis van de plaats van tewerkstelling.

Als werknemer is het de verantwoordelijkheid van uw werkgever om de inhouding van loonbelasting te regelen over het salaris dat aan u wordt uitbetaald. Dit betekent dat uw werkgever zich bij de Nederlandse belastingdienst moet registreren als buitenlandse werkgever en in Nederland een loonadministratie moet opzetten. Als uw werkgever een A1 verklaring het is mogelijk de betaling van de socialezekerheidsbijdragen in Spanje te handhaven.

Expatax kan de registratie regelen en de loonadministratie verzorgen. Zie ook https://expatax.nl/employers/payroll/ voor meer informatie over de wettelijke voorschriften en onze diensten.

Het is ook mogelijk dat u op de loonlijst komt te staan van het bedrijf waarbij u gedetacheerd bent, maar dit zal extra werk met zich meebrengen met betrekking tot de toepasselijke arbeidsovereenkomst, terugbetaling van kosten enz.

Aangezien u gedetacheerd bent binnen dezelfde groep van bedrijven de zgn. 183 dagen uitspraak zal ook niet van toepassing zijn. Dus het feit dat u minder dan 183 dagen in een jaar in Nederland werkt, heeft geen invloed op de verplichting om in Nederland een loonadministratie in te richten.

Het bovenstaande betekent dat u ook in Nederland aangifte zult moeten doen voor de inkomstenbelasting. Expatax kan daar ook bij helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten