Kan de 30% vergoeding lager zijn dan 30%?

Vraag:

Ik heb gehoord dat er nog steeds een mogelijkheid is om in aanmerking te komen voor de 30% regeling als je minder verdient dan het vereiste salaris. Mijn bruto salaris is € 45.000. Als de belastingvrije vergoeding bijvoorbeeld maar € 5.000 zou zijn (11%), dan zou ik nog steeds voldoen aan de criteria van € 38.347 belastbaar loon.

Kunt u aantonen dat dit het geval is en beschrijven of er speciale overwegingen zijn bij het aanvragen van de 30%-regeling met een lager salaris?

Ik ben 24 jaar en heb een bachelordiploma, als dat iets uitmaakt.

Antwoord:

De wet schrijft voor het jaar 2020 inderdaad slechts een belastbaar minimumloon van € 38.347 voor (artikel 10eb Uitvoeringsbesluit Loonbelasting 1965). 

Een inkomende werknemer aan wie de 30%-regeling is toegekend, kan ten minste een belastingvrije vergoeding krijgen ter dekking van de extra territoriale kosten van ten hoogste 30% van het overeengekomen (bruto)loon. De woorden "tot" geven aan dat ook een lager percentage mogelijk is. (artikel 10ea Uitvoeringsbesluit Loonbelasting 1965).

Dus een belastingvrije som berekend over een lager percentage dan 30% is wel degelijk mogelijk om er zeker van te zijn dat u een belastbaar inkomen heeft van meer dan € 38.347. Dit zal echter specifieke en individuele berekeningen in de loonadministratie voor u vergen waarover u met uw werkgever zult moeten onderhandelen. Een werkgever hoeft niet mee te werken en hoeft ook niet te accepteren dat de 30% regeling überhaupt wordt toegepast.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten