Vaste reiskostenvergoeding kan belastingvrij blijven tijdens coronacrisis

Travel allowance tax free

Reiskostenvergoeding kan belastingvrij blijven als de werknemer tijdens de coronacrisis vanuit huis werkt

Werkgevers mogen een vaste reiskostenvergoeding belastingvrij blijven uitbetalen zolang de coronamaatregelen van toepassing zijn. In het besluit van de staatssecretaris staat dat werkgevers geen gevolgen hoeven te verbinden aan een gewijzigd reispatroon van de werknemer die nu veel meer vanuit huis werkt. De werkgever mag blijven uitgaan van de feiten waarop de vaste reiskostenvergoeding oorspronkelijk is gebaseerd.

Volgens de normale regels zou de reiskostenvergoeding niet meer specifiek fiscaal zijn vrijgesteld als de werknemer 6 weken of langer thuis zat. Dit fiscale gevolg is met het besluit van de staatssecretaris komen te vervallen. Uiteraard kan de werkgever besluiten om de reiskosten niet meer te vergoeden, bijvoorbeeld omdat dit geld bespaart.

Geen verplicht anoniem tarief voor nieuwe werknemers

Ook is aangekondigd dat de belastingdienst soepeler zal omgaan met werkgevers die door de coronacrisis tijdelijk niet in staat zijn om aan bepaalde administratieve verplichtingen inzake loonheffingen te voldoen. Zo kan het anoniementarief van 52% dat geldt als een werkgever de identiteit van nieuwe werknemers niet op tijd vaststelt, achterwege blijven. De werkgevers moeten de tekortkomingen echter zo snel mogelijk herstellen.

Vergelijkbare berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *