Wat zijn de voordelen van het inhuren van een boekhouder voor uw Nederlandse bedrijf?

Hire a bookkeeper to take care of your administration

Iedere ondernemer is wettelijk verplicht om een boekhouding bij te houden, dus ook freelancers. Aan de hand van deze boekhouding kan de Nederlandse belastingdienst de btw-aangifte controleren. Als zzp'er kunt u ervoor kiezen om zelf uw boekhouding te doen, maar in de meeste gevallen is het aan te raden om dit door een boekhouder te laten doen. Dit bespaart u niet alleen veel tijd, maar u bent er ook zeker van dat uw btw-aangifte correct wordt gedaan. In dit artikel leest u meer over de voordelen van het inschakelen van een boekhouder zoals Expatax.

Wat doet een boekhouder?

Het grote voordeel van een boekhouder is dat hij u veel werk uit handen neemt. Afhankelijk van de afspraken die worden gemaakt, kan hij het volgende voor u doen:

 • Geef financieel advies.
 • Je belastingaangifte indienen.
 • Opstellen van de jaarrekeningen.
 • Salarisadministratie.
 • Beheer van crediteuren en debiteuren en facturatie.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om een deel van de boekhouding zelf op u te nemen. Veel freelancers kiezen er bijvoorbeeld voor om zelf te factureren en zo te besparen op de boekhoudkosten.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

In de praktijk worden de termen "boekhouder" en "accountant" vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn een boekhouder en een accountant niet hetzelfde. Hier zijn de belangrijkste verschillen.

Activiteiten

Een boekhouder - de naam zegt het al - houdt zich bezig met de boekhouding, terwijl een accountant zich bezighoudt met het opstellen en controleren van rekeningen. Met andere woorden, uitvoerend werk versus controlerend werk.

Werkgebied

Terwijl een boekhouder vooral werkt voor grotere KMO's, werkt een boekhouder vooral voor freelancers, eenmanszaken en kleinere KMO's.

Een veel voorkomende misvatting is dat een onderneming verplicht is een boekhouder in te schakelen. Dit is niet het geval. Alleen grote vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid zijn verplicht een boekhouder te hebben. De wet heeft een lijst opgesteld met verschillende criteria.

Als uw onderneming aan 2 van de volgende 3 voorwaarden voldoet, moet u een boekhouder hebben:

 1. Waarde van de activa is meer dan € 4.400.000
 2. De netto-omzet is hoger dan € 8.800.000
 3. Het gemiddeld aantal werknemers bedraagt meer dan 50

Andere redenen voor een boekhouder

Het kan zijn dat u in een specifieke bedrijfstak werkzaam bent waarvoor een jaarverslag vereist is. Dit moet vaak door een accountant worden opgesteld. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een subsidie aanvraagt waarvoor een accountantsverklaring nodig is. Ook in deze gevallen is het vaak niet nodig dat de gehele jaarrekening door een accountantskantoor wordt opgesteld. Een verklaring is dan vaak voldoende.

Wat kost een boekhouder?

Een boekhouder kost gemiddeld zo'n 30 tot 70 euro per uur. Dit uurtarief is vaak afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan het zijn dat een duurdere boekhouder beter opgeleid is, of dat hij een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Expatax zorgt voor permanente bijscholing van onze medewerkers en heeft een uitgebreide beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Let bij het kiezen van een boekhouder niet alleen op de prijs, maar kijk goed naar wat u voor die prijs krijgt. In sommige gevallen kan goedkoop echt duurkoop zijn. Doe dus voldoende onderzoek en kies bij voorkeur een boekhouder met een keurmerk. Expatax is bijvoorbeeld lid van het Register Belastingadviseurs.

Wat biedt een boekhouder?

Een boekhouder lijkt misschien geld te kosten, maar in de praktijk bespaart het juist geld. Een boekhouder weet bijvoorbeeld precies van welke aftrekposten u gebruik kunt maken, waardoor uw btw-aangifte meestal positiever uitvalt dan wanneer u dit zelf zou doen. Een boekhouder kan u ook advies geven over de beste momenten om te investeren.

Bovendien is het gebruik van de diensten van een boekhouder vaak goedkoper dan zelf je boekhouding doen. Als je weinig van boekhouden weet, ben je er veel tijd aan kwijt. Ook maak je sneller fouten - die je dan weer moet oplossen, of je BTW-aangifte onnodig hoger maken. Met andere woorden: een boekhouder betaalt zichzelf in de meeste gevallen terug.

Slimme samenwerking met uw boekhouder

Veel freelancers leveren eens per kwartaal een schoenendoos met bonnetjes in bij hun boekhouder. Op zich is dat prima, maar dan haal je niet het maximale uit je boekhouder. En dat is zonde. Een van de manieren om als freelancer slim samen te werken met je boekhouder is het gebruik van een boekhoudprogramma. Daarmee kun je je financiën digitaliseren en je boekhouder meer inzicht geven, zodat hij minder tijd kwijt is aan de boekhouding en jou beter kan adviseren.

Expatax werkt onder andere met Exact Online. Hierdoor kunnen we slimmer samenwerken en heeft u volledig inzicht in uw bijgewerkte boekhouding.

Wilt u slimmer samenwerken met uw boekhouder?

Expatax is u graag van dienst.

Voordelen:

 • Gemakkelijk uw financiële informatie delen
 • Krijg beter advies
 • Bespaar kosten op uw boekhouder

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

 1. Bedankt voor het duidelijke onderscheid tussen boekhouder en accountant. Veel mensen denken dat het hetzelfde is. Geweldig gedaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *