Vakantiegeld in Nederland

Holiday allowance

Als u in Nederland gaat werken, zult u merken dat er in uw contract sprake is van vakantiegeld. Maar wat is dat, een vakantiegeld, in het Nederlands "Vakantiegeld" genoemd?

YouTube video

Vakantiegeld

Vakantiegeld is een toelage die werknemers in Nederland van hun werkgever krijgen om extra kosten voor vakantie te dekken. Buiten Nederland is vakantietoeslag een onbekend begrip. Het is natuurlijk niet verplicht om het zakgeld aan een vakantie te besteden, maar dat was oorspronkelijk wel de bedoeling, omdat de Nederlandse overheid wil dat werknemers op vakantie kunnen gaan. 

Hoe hoog is de toelage?

De vakantietoeslag bedraagt ten minste 8 procent van het brutosalaris dat u in het afgelopen jaar (bijvoorbeeld van mei tot mei) hebt verdiend en wordt daar bovenop betaald. In principe wordt de toeslag in mei of juni ineens uitbetaald. De vakantietoeslag mag alleen maandelijks samen met je reguliere salaris worden uitbetaald als dat expliciet in je arbeidsovereenkomst staat. De toelage mag niet verborgen zitten in je vaste salaris. Wettelijk is bepaald dat de vakantietoeslag apart op je loonstrook moet worden vermeld.

De vergoeding wordt ook berekend over de extra gewerkte uren (overwerk). Anderzijds wordt het vakantiegeld niet berekend over onkosten, bonussen of winstuitkeringen. Naast het ontvangen van de vakantietoeslag wordt u tijdens uw vakantie doorbetaald. En als u ziek bent, gaat de opbouw van uw vakantietoeslag gewoon door.

Je hebt geen volledig jaar gewerkt

Als uw contract in de loop van het jaar ingaat, wordt het vakantiegeld naar evenredigheid berekend. Als uw baan eindigt, wordt het opgebouwde bedrag onmiddellijk uitbetaald bij de laatste salarisbetaling.

Belastingen

Wanneer het vakantiegeld wordt uitbetaald, worden de belastingen onmiddellijk door de werkgever ingehouden en worden de juiste heffingskortingen berekend. En voor degenen die profiteren van de 30%-regeling, geldt dit ook voor het vakantiegeld.

Mooi voordeel

Vakantiegeld is een mooi voordeel voor de werknemer. Werkgevers moeten er wel voor zorgen dat het juiste bedrag wordt uitbetaald. Expatax kan werkgevers bijstaan en de loonadministratie verzorgen. Geniet van uw vakantie!

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Goedemorgen,

  Mijn naam is Gerson Maia en ik werkte van 7 februari 2022 tot 28 februari 2023 voor een uitzendbureau totdat ik vanaf maart een contract kreeg bij de werkgever.
  Aan het einde van de rit heb ik meer dan 100 uur onbetaalde vakantie en tot nu toe heb ik er nog steeds niets van uitbetaald gekregen. Moet ik mijn ongebruikte vakantie meteen op mijn laatste betaaldag uitbetaald krijgen of hoe lang moet ik wachten tot ze me mijn ongebruikte vakantie uitbetalen?
  Ik waardeer je tijd en hulp en wens je een fijne dag.

  Met vriendelijke groet,
  Gerson Maia

  1. Ik heb begrepen dat uitstaande betalingen aan het einde van een contract binnen een maand na de laatste werkdag moeten worden betaald. Maar misschien staat er in uw contract met het bureau een andere termijn?

 2. Ik wilde weten dat hoe zal 8% uitkering te berekenen wanneer iemand het krijgen van 30% ruling uitkering? als sommige het krijgen van 100 euro, na 30% aftrekken, belastbaar inkomen 70%, dus 8% uitkering zou worden geteld op 70% (belastbaar inkomen)? of 100% (op 100 euro)? als het op volledige bruto (op 100 euro) kunt u mij authentieke link te beschrijven aan mijn werkgever

  Bedankt

  1. De vakantiebijslag wordt berekend over het belastbaar inkomen, dus de 70%, maar de 30% regeling wordt dan ook berekend over de vakantiebijslag. Je krijgt dan nog steeds de volledige vakantietoeslag, maar netto zal deze hoger zijn door de 30% regeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *