Aftrek van uitgaven voor eten en drinken

Are costs of food and drinks like dinner and lunch deductible

Of het nu gaat om een zakenlunch of een drankje met een klant: als je kosten maakt voor eten en drinken voor zakelijke doeleinden, kun je een deel van de kosten aftrekken. In dit artikel behandelen we de gevolgen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en btw.

Inkomstenbelasting: zijn uitgaven voor eten en drinken aftrekbaar?

Als uitgaven voor eten en drinken voor privédoeleinden zijn gedaan, dan zijn de uitgaven niet aftrekbaar.

Als uitgaven voor eten en drinken worden gedaan voor zakelijke doeleinden, dan zijn deze uitgaven gedeeltelijk aftrekbaar. Er is een aftrekbeperking voor deze kosten. Je hebt 2 opties:

  1. 80% van de kosten zijn aftrekbaar. Dit is de meest gebruikte optie.
  2. Je telt € 5.100 (bedrag voor 2023) op bij de winst en mag dan alle kosten aftrekken. Omdat deze drempel hoog is, wordt hier bijna geen gebruik van gemaakt.

Zakelijke lunchaftrek

Heb je een zakenlunch met een klant en betaal je daar €65 voor? Als je daar een fooi van €5 aan toevoegt, is het totaal €70. Fooien maken in principe ook deel uit van de rekening voor een zakenlunch, en dus kunnen fooien ook in het totaalbedrag worden opgenomen. In de meeste landen, waaronder Nederland, worden fooien als verplicht beschouwd. Daarom worden fooien standaard beschouwd als onderdeel van de zakelijke uitgaven. Als je in een horecagelegenheid eet, mag je de btw daarover niet aftrekken, dus die maakt deel uit van de kosten. Van het totale bedrag dat je betaalt, komt 20% op je rekening als je geen gebruik maakt van de drempel. Van de kosten mag je 80% als zakelijke kosten rekenen, dus dat komt op €56. Dat bedrag trek je dan af van je winst.

Het is belangrijk dat jullie diner of lunch een zakelijk karakter heeft. Gebruik de bon om te laten zien dat jullie samen hebben gegeten en gedronken. Zet ook de naam van de klant op de bon. Het helpt als je een afspraak in je agenda hebt staan met die klant, zodat je later kunt laten zien met wie je hebt geluncht. Op die manier kun je de belastingdienst het zakelijke karakter laten zien, zodat je het belastingvoordeel eerlijk kunt toepassen.

Zakelijk of niet?

Of je maaltijden aftrekbaar zijn, hangt dus af van het feit of de maaltijden zakelijk zijn of niet. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je dineert met zakenrelaties, bijvoorbeeld om een offerte te bespreken.

In een zaak voor de rechtbank in Den Haag ging het om een ondernemer die vaak op locatie werkte bij de opdrachtgever en dan tijdelijk een ruimte in de buurt huurde zodat hij niet elke dag op en neer hoefde te rijden. De man ging ook uit eten op deze locaties en bracht 80% van zijn winst in rekening voor deze kosten. De belastingdienst accepteerde dit echter niet.

De rechters waren het eens met de belastingdienst en besloten dat dit uitgaven waren die privé waren en daarom niet aftrekbaar. Als de ondernemer thuis zou overnachten zou hij ook moeten eten en dus kosten maken voor eten en drinken. Dat hij ervoor koos om uit eten te gaan als hij niet thuis was, was een persoonlijke keuze. In tegenstelling tot etentjes met relaties was er geen zakelijk belang en waren de kosten dus niet aftrekbaar. Dat de kosten van uit eten gaan hoger zijn dan thuis eten is verder niet relevant. Het is een persoonlijke keuze van de ondernemer om zijn eten niet zelf te bereiden, aldus het Hof. Wat het Hof niet noemt is hoe je je eigen eten kunt bereiden als je in een hotel verblijft. Een hotelkamer heeft geen keuken.

Verschil met werknemer en directeur-aandeelhouder (DGA)

Volgens de rechtbank is het feit dat werkgevers in vergelijkbare situaties dergelijke maaltijden belastingvrij kunnen vergoeden niet relevant. Volgens de rechtbank kan een ondernemer niet worden vergeleken met een werknemer.

Overnachtingskosten aftrekbaar

Volgens de rechtbank is het ook niet relevant dat de overnachtingskosten aftrekbaar zijn. Dit komt omdat ze gebaseerd zijn op een zakelijk motief en deze kosten niet zouden voorkomen als de ondernemer vanuit huis zou werken.

Cursussen inclusief lunch

Een belangrijke uitzondering geldt voor cursussen die je geeft, waarbij je de lunch voor studenten verzorgt. In dat geval mag je 100% van de lunch terugvragen, inclusief btw. De cursisten moeten iets te eten krijgen, waardoor het volgens de Belastingdienst volledig zakelijk is.

Verbruik tijdens overwerk

Naast alle belastingzaken die hierboven zijn genoemd, kan een ondernemer in de meeste gevallen ook het verbruik tijdens overwerk fiscaal aftrekken. Er is sprake van overwerk als een ondernemer langer doorwerkt dan de standaard kantooruren. Meestal werkt een ondernemer door tot ongeveer 17.00 uur, waarna het tijd is om naar huis te gaan voor het avondeten. Een ondernemer die tussen 17.00 en 20.00 uur niet naar huis kan om te eten en te drinken, kan gebruik maken van een maaltijd op kantoor waarbij dit eten en drinken als meer dan bijkomstig zakelijk wordt beschouwd. Deze extra kosten die de ondernemer maakt voor consumpties omdat er geen mogelijkheid is om thuis te gaan eten, zijn fiscaal aftrekbaar. Dit komt omdat de ondernemer extra uitgaven doet voor zakelijke redenen en doorwerkt na het eten en drinken.

Vennootschapsbelasting: zijn uitgaven voor eten en drinken aftrekbaar?

Voor de vennootschapsbelasting gelden dezelfde regels als voor de inkomstenbelasting. Het enige verschil is dat je bij de inkomstenbelasting 80% van de kosten mag aftrekken. Voor de vennootschapsbelasting is dat 73,5%.

BTW: is BTW op eten en drinken aftrekbaar?

Of de btw op eten en drinken aftrekbaar is, hangt af van de situatie: waar wordt het eten/drinken geconsumeerd en is het voor persoonlijk gebruik of voor het personeel?

Eten en drinken in de horeca

Als er eten en drinken wordt genuttigd in de horeca, is de btw niet aftrekbaar. Het maakt niet uit of het voor persoonlijk gebruik is of voor het personeel. Ook als je een cateraar inhuurt op een externe locatie, is de btw niet aftrekbaar.

Eten en drinken voor persoonlijk gebruik

BTW op eten en drinken voor eigen gebruik is niet aftrekbaar. Denk aan eten in de supermarkt. Dit zijn privé-uitgaven.

Eten en drinken voor het personeel

BTW op eten en drinken voor personeel (zoals kantinekosten) is tot een bepaald bedrag aftrekbaar. Houd er rekening mee dat dit in principe alleen aftrekbaar is als het wordt geconsumeerd op het bedrijfsterrein. Er zijn een paar uitzonderingen, maar die komen niet vaak voor.

De btw is aftrekbaar zolang er geen sprake is van zogenaamde "bevoordeling". Dit betekent dat de btw over maximaal €227 per werknemer aftrekbaar is.

Hoeveel btw op kantinekosten aftrekbaar is, wordt als volgt berekend:

  • Totale kosten voor eten/drinken per jaar excl. btw
  • Hier voeg je 25% (opslagkosten) toe
  • Hiervan trek je de mogelijke omzet van de bedrijfskantine af (als je je werknemers niets in rekening brengt, is dit 0).
  • Deel het resterende bedrag door het aantal werknemers. Dit is het voordeel per werknemer.

Het voordeel is lager dan € 227 per werknemer

Als het voordeel minder is dan € 227 per werknemer, voeg dan andere voordelen voor werknemers toe. Denk aan een kerstpakket, business seats of een personeelsfeest (tenzij het via een personeelsvereniging gaat). Als het totaal onder de € 227 per werknemer blijft, dan is de volledige btw aftrekbaar. Als het totaal hoger is dan € 227 per werknemer, dan bereken je per werknemer hoeveel kosten aftrekbaar zijn.

Het voordeel is hoger dan € 227 per werknemer

Als het favoritisme hoger is dan € 227 per werknemer, is de volledige btw op het eten/drinken niet aftrekbaar.

Vergelijkbare berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *