Wat is de zogenaamde WOZ-waarde van mijn huis?

Wat is de WOZ?

De WOZ-waarde is de waarde van uw onroerend goed voor belastingdoeleinden. Deze waarde wordt elk jaar door uw gemeente vastgesteld. Zij sturen u een verklaring met de waarde en u kunt vragen om de onderliggende aangifte te ontvangen.

WOZ-waarden zijn gebaseerd op marktwaarden. De taxaties worden in heel Nederland op dezelfde manier uitgevoerd volgens strikte regels. De WOZ-waarde van een pand is gebaseerd op de kenmerken van het gebouw, officiële taxaties en de verkoopprijs van nabijgelegen panden.

U kunt de WOZ-waarde ook vinden op de aanslagen voor de plaatselijke onroerendgoedbelasting. Als u die niet heeft en u wilt de WOZ-waarde weten, kunt u contact opnemen met het gemeentehuis. Als u het huis in de loop van het jaar heeft gekocht, kan de WOZ-verklaring aan de vorige eigenaren zijn gestuurd in de periode dat zij het huis in bezit hadden. In die situatie kunt u contact met hen opnemen.

Waarom is de WOZ belangrijk?

De WOZ-waarde wordt gebruikt voor bepaalde belastingdoeleinden:

1. als basis voor de berekening van de plaatselijke onroerendgoedbelasting;
2. om het inkomen met betrekking tot uw eigendom in uw aangifte inkomstenbelasting te berekenen.

Ad 1. De plaatselijke onroerende-zaakbelasting wordt in Nederland "onroerende-zaakbelasting" genoemd. Deze belasting wordt betaald door de eigenaar van een huis.

Ad 2. Als u eigenaar bent van een woning die uw hoofdverblijfplaats is, moet u belasting betalen over de zogenaamde eigenwoningforfait, die is gebaseerd op de WOZ-waarde van de woning. Deze veronderstelde huurwaarde is een percentage van de WOZ-waarde. Door de aftrek van de betaalde hypotheekrente is het inkomen uit uw hoofdverblijfplaats meestal negatief. 

Wat als ik het niet eens ben met de WOZ-waarde?

Als u het niet eens bent met de WOZ-waarde moet u bezwaar maken binnen 6 weken nadat de gemeente de verklaring heeft afgegeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten