Wat is de algemene heffingskorting?

Iedere belastingplichtige heeft recht op de algemene heffingskorting. Een heffingskorting is een korting op de belasting die over uw hele inkomen wordt berekend op basis van de boxsysteem. Eerst wordt dus uw inkomen berekend en verminderd met de toepasselijke belastingaftrek. Dit leidt tot uw belastbaar inkomen. De belasting wordt berekend op basis van de toepasselijke belastingtarieven. Het belastingbedrag dat u krijgt, wordt dan verminderd met het toepasselijke belastingkrediet. Dus in tegenstelling tot een belastingaftrek die het belastbaar inkomen vermindert, vermindert een belastingkrediet onmiddellijk het werkelijke belastingbedrag.

Betaling van het belastingkrediet aan de partner

Zoals gezegd, heeft iedere belastingplichtige recht op de algemene heffingskorting. Partners hebben dus ieder recht op hun eigen algemene heffingskorting. Als een van de partners geen (of onvoldoende) inkomen heeft om de volledige heffingskorting te kunnen gebruiken, kan de heffingskorting onder bepaalde voorwaarden rechtstreeks door de belastingdienst worden uitbetaald. De belangrijkste voorwaarde is dat de andere partner voldoende inkomen heeft en voldoende belasting betaalt om ook de heffingskorting van de partners te dekken. De heffingskorting wordt dus individueel uitbetaald, maar om te bepalen of beide partners de heffingskorting kunnen krijgen, kijkt de belastingdienst naar het totale inkomen en het totale bedrag aan betaalde belasting.

Verlaging van de uitkering aan de partner

De uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de niet-verdienende (of minstverdienende) partner wordt in een periode van 15 jaar verminderd met 6,67% per jaar. Deze afbouw is in 2009 begonnen, wat betekent dat in 2019 maximaal € 661 (26,69%) van de heffingskorting zal worden betaald. Onder bepaalde voorwaarden is het echter nog steeds mogelijk de maximale heffingskorting te krijgen, die gerelateerd is aan leeftijd en aantal kinderen.

Expatax kan uiteraard voor u de toepasselijke heffingskortingen claimen door u te helpen bij uw jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten