Wat is het toepasselijke belastingtarief? Wat moet mijn werkgever inhouden?

Vraag:

Ik ben hier in Nederland voor een arbeidscontract van 6 maanden. Hoe bepaal ik het belastingtarief ?

Voorbeeld: mijn totale inkomsten over 6 maanden zullen € 40.000 bedragen, wat neerkomt op 10,45% + 27,65%.

Antwoord:

U vermeldt dat uw salaris 10,45% en 27,65% bedraagt.

In Nederland hebben we de loonbelasting en de inkomstenbelasting. De loonbelasting wordt samen met de premies voor de sociale zekerheid ingehouden op uw loon en is een voorheffing voor de inkomstenbelasting. De loonbelasting en premies worden berekend op basis van de "witte tabellen" en op maandelijkse basis. Een werkgever heeft alleen informatie over u voor die specifieke maand en kan dus geen rekening houden met andere inkomsten of uw persoonlijke situatie. Dus hoewel u pas 6 maanden in Nederland bent, moet uw werkgever uitgaan van een volledig jaarsalaris.

Dit betekent dat het toepasselijke belastingtarief wordt bepaald op basis van het maandsalaris maal 12 maanden plus vakantiegeld. Ook wordt ervan uitgegaan dat u het hele jaar premieplichtig bent voor de sociale zekerheid. Het gevolg is dat de tarieven die uw werkgever hanteert, niet gebaseerd zijn op een salaris van € 40.000, maar op een salaris van zeg € 80.000 dat in de hoogste schijf van 51,75% valt. Op basis daarvan wordt de maximale inhouding gedaan, waardoor u het idee krijgt dat uw nettosalaris te laag is.

Maar zoals gezegd is de loonbelasting een voorheffing voor de inkomstenbelasting. In de aangifte inkomstenbelasting kan de werkelijke situatie worden aangegeven. In de aangifte inkomstenbelasting wordt uw loon € 40.000 (met een gecombineerd tarief van 38.10.%: 10,45 + 27,65) en wordt uw (maximale) premie-inkomen naar rato verminderd op basis van de periode dat u in Nederland woonde of werkte. In de belastingaangifte wordt de loonbelasting dus gecorrigeerd. De inkomstenbelasting wordt berekend en vervolgens verminderd met de ingehouden loonbelasting, wat normaal gesproken tot een mooie teruggaaf leidt als u niet het hele jaar in Nederland was.

Zo werkt het systeem al tientallen jaren. Als je het hele jaar in Nederland woont, zou de loonbelasting de inkomstenbelasting moeten dekken, als er geen andere bijzondere omstandigheden of inhoudingen zijn.

De toepasselijke belastingtarieven kunnen worden gevonden hier.

Let wel, dit zijn slechts de tarieven. De berekende belasting zal worden verminderd met de van toepassing zijnde heffingskortingen, zoals bijvoorbeeld de algemene heffingskorting en de belastingkrediet voor werkgelegenheid.

Het indienen van een belastingaangifte na het einde van het jaar is zeker aan te raden. Expatax kan u hierbij uiteraard assisteren. U kunt onze procedure vinden op https://expatax.nl/taxreturn/.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten