Wat zijn de gevolgen voor de werkloosheidsuitkering en het bedrijfspensioen als ik de 30% regeling heb?

Vraag:

Ik ben een Spaanse die gaat werken in een bedrijf in Assen, in principe zou ik hier voor ongeveer 2 jaar willen zijn, hoewel mijn contract op dit moment slechts voor een jaar is.

Ik heb op uw website gezien dat ik de 30%-regeling zou kunnen aanvragen en dat mijn nettoloon dan hoger zou zijn. Als ik voor deze optie kies, heb ik dan een werkloosheidsuitkering in Nederland als ik die nodig heb? En hoe zit het met het recht op pensioen in Spanje?

U citeert op uw website: "Het gevolg is dat alle rechten op basis van het brutosalaris ook worden verminderd, zoals het pensioen en de sociale zekerheid", maar ik begrijp niet of ik minder of niets zou ontvangen voor een werkloosheidsuitkering en of ik mijn recht op pensioen zou verliezen. Wat is volgens u beter?

Antwoord:

Als je de 30% ruling hebt, heb je nog steeds recht op een werkloosheidsuitkering op basis van dezelfde regels als wanneer je de 30% ruling niet zou hebben. Het enige gevolg is dat de uitkering wordt gebaseerd op het belastbare loon dat 30% lager is als je de 30% ruling hebt. Grofweg wordt de maximale uitkering uitgekeerd als het belastbaar loon ongeveer € 51.000 (of meer) per jaar bedraagt. Als het belastbaar loon lager is, zal ook de werkloosheidsuitkering lager zijn.

Hetzelfde geldt voor het bedrijfspensioen. Ook dit pensioen is gebaseerd op het belastbaar loon. U bouwt per jaar een bepaald percentage op op basis van de bedrijfspensioenpolis. Hoe lager het salaris, hoe lager de premie is en hoe langzamer het pensioen zal groeien.

In het algemeen is het beter om te kiezen voor de 30%-regeling, maar kijk wel naar de gevolgen voor de uitkeringen die gekoppeld zijn aan het belastbare loon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten