De belastingdienst wil mijn bedrijf niet voor BTW registreren

Vraag:

Ik ben hier in Nederland begonnen als freelance schrijver en wilde graag weten hoe ik mij kan inschrijven voor een BTW nummer? Ik heb met de Kamer van Koophandel gesproken en zij adviseren dat aangezien ik tot nu toe maar 1 klant heb het moeilijk is om mij als bedrijf in te schrijven? Kunt u mij alstublieft advies geven over wat ik moet doen?

Antwoord:

De belastingdienst beschouwt u niet automatisch als ondernemer voor de BTW. De voorwaarden voor de BTW zijn anders dan de voorwaarden die gelden voor de inkomstenbelasting. Daarom is het mogelijk dat u wel ondernemer bent voor de btw, maar niet voor de inkomstenbelasting. De belastingdienst hanteert verschillende criteria om te bepalen of u ondernemer bent voor de btw.

Dezelfde criteria gelden voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en voor de BTW:

  • De zaken vinden plaats in Nederland
  • Goederen of diensten worden geleverd
  • De ondernemer ontvangt een (meer dan symbolische) betaling voor de goederen of diensten
  • De ondernemer neemt regelmatig deel aan het normale economische verkeer  
  • Er is een organisatie van arbeid en kapitaal
  • Er is meer dan één klant (onafhankelijkheid)     
  • De ondernemer heeft de vrijheid om naar eigen inzicht te handelen
  • In geval van twijfel kan de Kamer van Koophandel ook rekening houden met de hoeveelheid tijd die in de bedrijfsactiviteiten wordt geïnvesteerd, die in principe ten minste 15 uur moet bedragen.

De laatste 3 criteria zijn belangrijker voor de inkomstenbelasting dan voor de BTW, maar zij zijn nog steeds relevant voor de belastingdienst, die alleen maar wil voorkomen dat BTW wordt teruggevraagd door ondernemers die eigenlijk geen geld verdienen of voor wie de activiteiten niet meer zijn dan een hobby.

Uiteraard zijn de Kamer van Koophandel en de belastingdienst afhankelijk van de informatie die door u wordt verstrekt. U kunt hun vragen beantwoorden aan de hand van de situatie in het eerste jaar. Als u een bedrijf begint zult u inderdaad geen klanten hebben of misschien maar één. Maar dat betekent niet dat u er niet naar streeft om meer klanten te vinden en dat u er kort na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel niet meer zult hebben. In de vragenlijst van de belastingdienst wordt ook gevraagd naar het verwachte aantal cliënten in het eerste jaar. Het lijkt er dus op dat de beslissing van de Kamer van Koophandel misschien te snel is. Maar aan de andere kant kun je ook wachten tot je meer klanten hebt gevonden. Als u het advies heeft gekregen om u niet in te schrijven voor de BTW doet u zeker niet iets verkeerd. Aan de andere kant, zolang je niet bent ingeschreven voor de BTW kun je geen BTW terugvragen over je onkosten (maar je hoeft ook geen BTW in rekening te brengen).

Het is daarom belangrijk dat u probeert uw klantenbestand uit te breiden. Zodra u een indicatie heeft dat u meer klanten zult krijgen, moet u contact opnemen met de belastingdienst om een BTW-nummer te krijgen. U kunt dat ook nu al doen, maar dan is het een kwestie van de belastingdienst ervan overtuigen dat u meer klanten zult krijgen, wat natuurlijk afhangt van de diensten die u aanbiedt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten