Perkenningen en diploma's

In bepaalde sectoren moet u vergunningen en diploma's behalen voordat u een bedrijf kunt beginnen.

Eisen inzake vestiging

Het bedrijfsdiploma Bedrijfstechniek is vereist voor complexere bedrijven die extra eisen stellen aan de ondernemer. Voorbeelden zijn:

  • Levensmiddelen (bakkers en banketbakkers, slagers, vishandelaren en poeliers)
  • Bouw (aannemers, civiele en utiliteitsbouw, metselaars, sloopbedrijven, timmerlieden, civiele, grond- en waterbouw)
  • Installatiesector (elektromechanische installatiebedrijven, gas- en waterfitters, loodgieters, centrale verwarming, airconditioning- en koelingsbedrijven, kasverwarming)
  • Automobielsector (autodealers, garage- en carrosseriebedrijven, landbouwmachines, motorfietsenhandelaars en panel beaters)

Heb je een beroepsdiploma nodig?

Op grond van de Vestigingswet hoeft u geen specifieke kennis te hebben van het vakgebied waarin u uw beroep uitoefent. De wet gaat ervan uit dat de ondernemers de nodige vakkennis en deskundigheid bezitten of zullen verwerven om de kwaliteit van hun producten of diensten te waarborgen. Banken stellen bij het verstrekken van leningen vaak wel voorwaarden met betrekking tot vakkennis.

Er is één uitzondering op bovenstaande lijst: bakkers, slagers en elektromechanische installatiebedrijven moeten naast het bedrijfsdiploma Bedrijfstechniek ook het vakdiploma Vaktechniek behalen

Kennis van het vakgebied is voor ondernemers van essentieel belang als zij door hun collega's als vakmensen willen worden erkend. Branche-organisaties organiseren een aantal cursussen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten