Meer dan 3 maanden tussen twee banen

In mijn vorige baan had ik de 30%-uitspraak.

Door de gespannen economische situatie vielen er ontslagen waar ik deel van uitmaakte en mijn contract eindigde via een beëindigingsovereenkomst op 31 maart.

Ik heb nu een nieuwe functie aangeboden gekregen, maar het is al meer dan 3 maanden geleden dat mijn oudere contract afliep.

Ik vroeg me af of u denkt dat het mogelijk is om mijn 30%-beslissing over te dragen naar mijn nieuwe baan? Ik zie de volgende argumenten:

  • Ik heb contact gehad met bedrijven buiten NL, en de 30% uitspraak is een sterke stimulans voor mij om in NL te blijven.
  • in de huidige context zijn er minder banen en duurt het langer om een baan te vinden

Ik heb de baan nog niet geaccepteerd en dat zou een grote invloed hebben op mijn beslissing.

Antwoord

De 30%-regeling geldt op verzoek voor werknemers uit het buitenland. Voorwaarde is dat zij beschikken over expertise die schaars is op de Nederlandse arbeidsmarkt. Bij wisseling van werkgever kan de 30%-regeling worden voortgezet, mits binnen drie maanden na de laatste werkdag bij de vorige werkgever een nieuwe arbeidsovereenkomst met een volgende werkgever is overeengekomen. Bij een langere periode tussen twee dienstverbanden beschikt de werknemer blijkbaar niet meer over een schaarse deskundigheid.

Volgens de Hooggerechtshofwerd de 30%-regeling terecht beëindigd wanneer tussen twee dienstbetrekkingen meer dan drie maanden niet werd gewerkt, ongeacht de reden.

De periode van 3 maanden is dus een vaste vereiste. Het kan niet worden verlengd, ongeacht de reden waarom het meer dan 3 maanden duurde om een nieuwe baan te vinden. Een sabbatical, ziekte, studie, op zoek naar een huis, persoonlijke problemen, familieproblemen, rampen, het vinden van de perfecte baan ... Allemaal geen reden om de 3 maanden te verlengen en de ruling na deze periode toegekend te krijgen.

Het maakt ook niet uit dat je contact hebt gehad met bedrijven buiten NL, maar dat de 30% uitspraak een sterke stimulans voor je is om in NL te blijven of dat er minder banen zijn en het langer duurt om een functie te vinden. De wetgeving en jurisprudentie rondom de 3 maanden periode is erg streng.

Dus als je bij je werkgever weggaat en je wilt in Nederland blijven en van de regeling profiteren, dan is je eerste prioriteit om een nieuwe baan te regelen die in aanmerking komt voor de 30%-regeling. Elk uitstel kan leiden tot ernstige financiële gevolgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten