Ik heb de verkeerde aangifte gedaan?

De belastingdienst zegt dat ik een verkeerd belastingformulier heb ingediend. Zij stellen dat mijn woonsituatie afwijkt van de gegevens in de belastingaangifte. Wat moet ik doen?

Vraag:

Ik en mijn man hebben vanaf 1995 in Nederland gewoond en gewerkt. Vanaf 2007 is mijn man in het Verenigd Koninkrijk gaan werken. Ik en onze kinderen zijn niet meteen met hem meeverhuisd naar het VK, omdat er te veel zaken waren die niet op tijd konden worden geregeld (duur van het arbeidscontract, scholing van onze kinderen, verkoop van ons huis, hypotheek in Nederland, enz). Zo zijn we in 2008 naar het Verenigd Koninkrijk verhuisd (ik heb bewijs dat ik hier in het Verenigd Koninkrijk belasting heb betaald). Door al deze verwarring hebben we ons pas in 2009 bij de gemeente laten uitschrijven. 

Ongeveer 2 maanden eerder kregen we een aanslagbiljet waarin ons werd gevraagd belastingaangifte te doen voor de jaren 2008/2009. Mijn man heeft de belastingdienst gebeld en hen meegedeeld dat we in het Verenigd Koninkrijk wonen en hier belasting betalen, en dus hebben ze ons gevraagd een niet-ingezeten belastingaangifte in te dienen, wat we hebben gedaan. Nu heb ik weer een bericht van de belastingdienst gekregen dat we een belastingaangifte voor ingezetenen moeten indienen (en ze hebben me 15 dagen de tijd gegeven om dit te doen!). Ik ben nogal in de war over wat er moet gebeuren. Is het OK om een belastingaangifte in te dienen zoals de belastingdienst ons vraagt, waaruit blijkt dat we geen inkomsten in Nederland hebben? Mijn man zegt dat het zinloos is om met de belastingdienst te praten, aangezien zij ons in de eerste plaats op het verkeerde been hebben gezet. Het is erg verwarrend wat we moeten doen. Ik zou u zeer dankbaar zijn voor uw advies, zodat de kwestie meteen kan worden opgelost met de belastingdienst. 

Antwoord:

De belastingdienst is aangesloten op het inschrijfsysteem van de gemeenten, dus daar halen ze automatisch uw adres vandaan. U heeft zich in 2009 uitgeschreven en dat is alles wat de belastingdienst weet, dus gaat zij ervan uit dat u in 2009 bent vertrokken en gaat zij ervan uit dat u in 2008 het hele jaar in Nederland heeft gewoond. 

Voor 2008 behandelen ze u als volledig ingezetene of in het Nederlands 'binnenlands belastingplichtig'. Het systeem wil automatisch een belastingaangifte voor ingezetenen, elke andere aangifte wordt niet behandeld. 

Dit is hoe het in de praktijk wordt gedaan. In theorie bepaalt de wet dat op basis van de feitelijke feiten en omstandigheden wordt bepaald waar iemand woont. U bent in 2008 daadwerkelijk uit Nederland vertrokken. Dit is wat u de belastingdienst aan de telefoon heeft verteld. Op basis daarvan hebben zij u verteld dat u niet-ingezetene bent. Het antwoord dat u aan de telefoon kreeg, was juist. Maar bureaucratie wint het hier van gezond verstand. Wat ze u aan de telefoon vertelden, wordt overruled door het computersysteem. Dat is wat er gebeurt als computers het voor het zeggen hebben. Wat de computer zegt, is goed. 

Dus je hebt nu twee opties. 

1. Maak bezwaar tegen de brief die u hebt ontvangen, voer aan dat u in het VK woonde en lever hiervan bewijs (registratie in het VK, Brits belastingformulier, uw naam vermeld op Britse rekeningen en kwitanties enz.), vraag een nieuwe belastingaangifte aan en dien die in. Deze procedure kan enige tijd in beslag nemen. Mijn ervaring is dat deze bezwaren soms verdwijnen en er niets mee gedaan lijkt te worden, wat natuurlijk frustrerend kan zijn. Het gezegde "eerlijkheid duurt langer" is dan ook zeker juist. In de brief die u hebt ontvangen, moet worden vermeld dat het mogelijk is bezwaar aan te tekenen tegen de brief en aan te tonen dat de door u ingediende belastingaangifte juist is. 

2. U kunt ook gewoon doen wat de belastingdienst vraagt. Dien de belastingaangifte in die zij willen, ook al is het de verkeerde. De aangifte kan zo worden ingediend dat het voor het eindresultaat voor u geen negatief verschil zal maken. Maar dit is afhankelijk van uw feitelijke situatie. Het kan later tot discussies leiden als u in dat jaar spaargeld en beleggingen in Nederland heeft en de belastingdienst zich kan afvragen hoe u in uw levensonderhoud heeft voorzien als er geen inkomsten worden aangegeven. Het verschil met optie 1 is dat als er al een discussie zal zijn, deze zal plaatsvinden nadat de belastingaangifte door de belastingdienst is aanvaard in plaats van vooraf. Het is echter niet zeker dat er een discussie zal zijn. 

U zult moeten kiezen tussen de twee opties. Optie 1 is de juiste, maar kan veel tijd in beslag nemen; optie 2 is officieel de verkeerde, maar wordt door de belastingdienst aangevraagd (en die kan het u dus niet kwalijk nemen) en kan snel geregeld worden. Maar u moet de procedure op gang brengen, op dit moment staat die stil. Als er niets gedaan wordt zal de belastingdienst gewoon iets schatten. 

Omdat u in Nederland een woning bezit, zult u belastingaangifte moeten doen. Dit zal moeten gebeuren voor 2008, maar ook voor 2009, 2010 en 2011. Ik verwacht althans dat de belastingdienst wil dat u voor deze jaren aangifte doet. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten