Hoe wordt een tweede woning in Nederland belast? Het is eigendom van een niet-ingezetene.

Vraag:

Mijn cliënt overweegt de aankoop van een woning in Nederland. Zij zijn niet van plan het pand te verhuren, maar het alleen te onderhouden voor hun eigen onregelmatige bezoeken (misschien maximaal 6 keer per jaar).

Hoe zal dit onroerend goed worden belast, aangezien zij in het VK wonen en in het VK woonachtig zijn. Zal de situatie anders zijn afhankelijk van het feit of zij een hypotheek op het onroerend goed hebben?

Antwoord:

Krachtens het belastingverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland wordt een onroerend goed belast waar het zich bevindt. Als uw cliënt dus een onroerend goed in Nederland koopt, zal Nederland het eerste recht hebben om dit onroerend goed te belasten. Het Verenigd Koninkrijk zal een vrijstelling moeten aanbieden om dubbele belastingheffing te voorkomen.

In Nederland worden niet de werkelijke inkomsten uit het onroerend goed belast en zijn de daarmee samenhangende kosten niet aftrekbaar. In plaats daarvan wordt de belasting berekend op basis van de gemiddelde waarde van het onroerend goed minus de uitstaande hypotheek. Over dit bedrag wordt een geacht inkomen berekend van een bepaald percentage (gebaseerd op de werkelijke besparingen en beleggingen in Nederland) dat wordt belast tegen een vast tarief van 30%.

Berekening:

Waarde eigendom: 200.000
Hypotheek: 150,000
Belasting: 200.000 -/- 150.000 = 50.000 * 1,935% (cijfer 2019) * 30% = € 290

U ziet dus dat de hypotheek de belasting vermindert. Als de hypotheek hoger is dan de waarde van het onroerend goed hoeft geen belasting te worden betaald.

Hetzelfde antwoord geldt als u in een ander land dan het Verenigd Koninkrijk woont waarmee Nederland een belastingverdrag heeft gesloten, bijvoorbeeld met alle EU-landen en tientallen andere landen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten