Kan de 30% uitspraak worden vernieuwd?

Vraag:

In januari 2019 werd mij de 30% ruling erkend voor 5 jaar. Helaas werd mijn arbeidsovereenkomst op 31 juli 2019 beëindigd. Ik werkte als typiste tot 16 augustus 2019.

Op 25 oktober 2019 ben ik verhuisd naar Frankrijk waar ik per 29 oktober 2019 ben begonnen met werken. Vanaf 1 december 2019 zou ik in Nederland aan een nieuwe baan moeten beginnen als manager leaseadministratie bij een Amerikaans bedrijf.

Mijn salaris zou 70.000 euro zijn plus auto en een bonus tussen 15% en 23%.

Mijn toekomstige werkgever zegt dat ik mijn 30%-belastingbeschikking kwijt ben en dat zij geen nieuwe kunnen aanvragen. Ik zou u willen vragen of het mogelijk is om een nieuwe 30% ruling aan te vragen en of het waar is dat ik mijn vorige kwijt ben.

Antwoord:

De regels zijn dat als een persoon een nieuwe baan vindt binnen 3 maanden van de dag waarop de vorige baan eindigde, kan een verzoek worden ingediend om de ruling toegekend te krijgen voor het werk bij de nieuwe werkgever. Uw contract is beëindigd op 31 juli. Ik neem aan dat uw werk als typiste niet bij dezelfde werkgever was. Als het contract met het Amerikaanse bedrijf voor 1 november is getekend (dus binnen de termijn van 3 maanden) en kan worden aangetoond dat u daadwerkelijk tot 31 juli heeft gewerkt en dat het nieuwe contract op tijd is getekend dan kan een verzoek worden ingediend.

Als u daarentegen kunt aantonen dat u Nederland daadwerkelijk op 25 oktober (binnen de periode van 3 maanden) hebt verlaten met het doel voor langere tijd buiten Nederland te verblijven en u bent speciaal voor de nieuwe baan teruggekomen naar Nederland, dan wordt u weer behandeld als een ingekomen werknemer. De standaardprocedure kan dan worden gestart.

Maar uw werkgever zal zich zorgen maken of u daadwerkelijk tot 31 juli hebt gewerkt en/of dat u Nederland daadwerkelijk hebt verlaten (gezien de korte periode dat u in Frankrijk woonde en werkte). Kunt u bewijzen dat u zich op 25 oktober in Nederland heeft uitgeschreven en dat u het adres waar u daarvoor woonde heeft verlaten? Zo niet, dan zal de belastingdienst aanvoeren dat u Nederland nooit heeft verlaten. In dat geval kunnen zij ook aanvoeren dat u de termijn van 3 maanden heeft overschreden.

Het is dus niet onmogelijk om de 30% ruling opnieuw te verkrijgen, het hangt gewoon af van de werkelijke feiten en omstandigheden en het bewijs dat u kunt leveren om deze feiten en omstandigheden te ondersteunen.

Expatax kan u helpen met de aanvraag.

Zie ook:

Rechtszaak: Voortzetting van het 30%-arrest in strijd met de drie maanden-eis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten