Kan ik een klant factureren zonder dat ik een btw-nummer heb?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u deze vraag stelt.

U hebt een BTW-nummer aangevraagd, maar dat is nog niet toegekend

Nadat u met uw bedrijf bent begonnen, hebt u zich bij de belastingdienst geregistreerd en een BTW-nummer aangevraagd. Nu blijkt dat u uw werkzaamheden hebt afgerond voordat u het BTW-nummer hebt ontvangen. U kunt alleen een factuur sturen als deze een geldig BTW-nummer bevat. Dit is een van de factuurvereisten. Een klant die een factuur ontvangt waarop BTW wordt berekend terwijl er geen BTW-nummer op staat, kan de BTW niet terugvorderen van de belastingdienst en zal daarom niet bereid zijn uw factuur te betalen.

U heeft de volgende mogelijkheden:

  • Je wacht met je factuur tot je een BTW nummer hebt.
  • Als u een eenmanszaak heeft, kunt u uw BTW-nummer afleiden van uw BSN. Het BTW nummer begint met de landcode NL, gevolgd door uw BSN en eindigt met de code B01. Bijvoorbeeld: NL111122333B01.
  • U spreekt met uw klant af dat u een voorschot ontvangt voor het factuurbedrag zonder BTW. Dit hangt volledig af van de medewerking van uw klant, hij is niet verplicht mee te werken aangezien er geen geldige factuur is.

U verleent slechts incidenteel een dienst als freelancer

Incidentele of eenmalige dienstverlening leidt (in principe) niet tot ondernemerschap. Er moet sprake zijn van een duurzame deelname aan het economisch verkeer. Als je een dienst eenmalig verricht, heb je geen BTW-nummer nodig en kun je zonder BTW factureren. Als u de dienst echter vaker gaat verlenen, zult u zich bij de belastingdienst moeten laten registreren. Waar u de grens zult vinden, is niet altijd duidelijk. Maar als u een dienst meer dan eens verricht, aan verschillende klanten, zult u zich normaal gesproken moeten registreren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten