Kan ik mijn zus helpen om een huis in Nederland te kopen? Wat zijn de fiscale gevolgen?

Vraag:

Mijn zus, 58 jaar oud (een weduwe die een Nederlands pensioen ontvangt) woont in Nederland in een huurappartement waarover zij huur heeft betaald. Onlangs vertelde zij ons dat zij de woning kon kopen. Wij willen haar helpen om het te kopen, zodat zij geen huur meer hoeft te betalen. Moeten wij belasting betalen? Zal haar pensioen worden verlaagd als zij eigenaar is van het huis? Wat als ik hetzelfde eigendom koop en mijzelf als eigenaar laat registreren, moet ik dan belasting betalen? Ik woon in Singapore en ben een inwoner van Singapore.

Antwoord:

U kunt uw zus helpen om het huis te kopen. Als u haar het geld leent, zal de rente die zij betaalt aftrekbaar zijn voor haar en inkomen voor u (belastbaar afhankelijk van de belastingwetgeving in Singapore). Het is raadzaam een leningsovereenkomst op te stellen, zodat duidelijk is wat er geregeld is. Als u haar het geld geeft, zijn er schenkingsrechten van toepassing. Dit kan ook het geval zijn als de rente die u vraagt (veel) lager is dan de gemiddelde marktrente.

Haar pensioen zal naar onze mening niet worden verlaagd.

Als u het onroerend goed koopt, betaalt u in Nederland belasting over het onroerend goed op basis van de waarde van het onroerend goed minus de uitstaande schuld om het onroerend goed te kopen. De belasting zal een bepaald percentage van het eigen vermogen bedragen. In dat geval kan de hypotheekrente niet worden afgetrokken. (zie ook: Hoe wordt een tweede woning in Nederland belast? Het is eigendom van een niet-ingezetene).

Hetzelfde geldt als u uw kind, ouder of andere persoon wilt helpen een woning te kopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten