Kan ik mijn studiekosten aftrekken?

Study in the Netherlands

Als u hebt besloten een cursus te volgen of naar de universiteit te gaan, bijvoorbeeld om uw MBA te halen, kunnen deze kosten aftrekbaar zijn als het doel is een betere baan te krijgen of een carrièrestap binnen het huidige bedrijf te maken.

De volgende opleidingskosten kunnen worden afgetrokken

 • inschrijvingsgeld
 • inschrijfkosten
 • kosten van examens
 • boeken en andere literatuur
 • materialen (PC niet meer aftrekbaar sinds 2014)

De volgende kosten zijn nooit aftrekbaar

 • je eigen levensonderhoud, zoals huisvesting, voedsel en kleding
 • reiskosten en kosten om ergens anders te verblijven
 • kosten voor een ruimte waar u kunt studeren, inclusief meubilair
 • computer, tablet, telefoon

Minimum- en maximumbedrag

Onderwijskosten zijn alleen aftrekbaar als ze meer dan € 250 bedragen. De eerste € 250 zijn niet aftrekbaar. Het maximale aftrekbare bedrag per jaar is € 15.000. Dit maximum is niet van toepassing tijdens de zogenaamde "standaardstudieperiode". De standaardstudieperiode is een periode van maximaal 16 kwartalen waarin het grootste deel van de tijd aan de studie wordt besteed, waardoor er te weinig tijd overblijft om ook nog een voltijdbaan te hebben. De standaardstudieperiode ligt tussen de dag waarop je 18 wordt en de dag waarop je 30 wordt. Je kunt zelf bepalen wanneer de periode begint. De periode hoeft niet aaneengesloten te zijn.

Als de werkgever een deel van de vergoedingen betaalt of terugbetaalt, wordt de aftrek verminderd met de terugbetaling door de werkgever.

De aftrek betreft alleen kosten die voor uzelf of uw fiscale partner zijn gemaakt. Kosten gemaakt voor uw kinderen, zoals universiteitsgeld of internationale schoolgelden zijn nooit aftrekbaar als onderwijskosten in uw belastingaangifte.

Voor de aftrek is het van belang wanneer de kosten zijn betaald. Het jaar van betaling bepaalt in welk jaar van belastingaangifte de aftrek kan worden geclaimd.

Kosten van een Nederlandse taalcursus zijn niet aftrekbaar omdat deze kosten te algemeen zijn. Dit is alleen anders als de Nederlandse taalcursus verplicht is om een aanvullende opleiding te volgen. Kosten van een rijbewijs zijn ook niet aftrekbaar.

6 reacties

  1. Na de invoering van de STAP-begroting zijn onderwijskosten niet langer aftrekbaar. Dus alleen onderwijskosten betaald vóór 1 januari 2022 kunnen worden afgetrokken in de belastingaangifte. Na 1 januari 2022 zal een belastingvrije som moeten worden aangevraagd in het kader van het STAP-budget.

 1. Als ik in het HBO studeer en ik heb in de tussentijd een Nederlandse opleiding gedaan, geldt in mijn geval dan een aftrekpost? Hoe kan ik die aanvragen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten