Kan ik een bestaande besloten vennootschap (BV) kopen in plaats van een nieuwe op te richten?

Het is mogelijk om een bestaande BV te kopen. Maar u moet er dan wel zeker van zijn dat er geen verborgen (fiscale) claims in de BV zitten. Aangezien het oprichten van een nieuwe BV niet veel tijd in beslag zou moeten nemen is het wellicht beter om die procedure te volgen.

De aankoop van een bestaand bedrijf moet ook langs een notaris. Het kan ook zijn dat u een controle wilt uitvoeren op de administratie van het bestaande bedrijf, waarbij u alle belastingaanslagen moet controleren. Het bedrijf kan ook andere verplichtingen hebben tegenover derden. Het gevolg is dat het kopen van een bestaand bedrijf meer tijd kan kosten en meer geld kost dan het opzetten van een nieuw bedrijf. 

Lopende zaken

Als u een lopend bedrijf met klanten en activa op de balans wilt overnemen, zult u ook een audit van de administratie moeten uitvoeren en ervoor moeten zorgen dat de prijs die u ervoor betaalt, wordt gedekt door de waarde van het bedrijf en de toekomstige winstgevendheid.

Het belangrijkste voordeel van het kopen van een - succesvol - bestaand bedrijf is dat er meestal een bestaand bedrijfsmodel is, vooral als het al enkele jaren bestaat.

Andere voordelen zijn de volgende:

  • het product of de dienst reeds succes heeft gehad op de markt;
  • er is een bestaande klantenkring;
  • beleid, procedures en bedrijfsmodellen zijn reeds vastgesteld;
  • personeel bestaat uit goed opgeleide merkambassadeurs.

Dankzij al deze geërfde activa kunt u meer tijd investeren in essentiële zaken als marketing en een betere klantenservice. Bovendien is financiering vaak gemakkelijker te verkrijgen voor een gevestigd bedrijf dan voor een volledig nieuw bedrijf.

Een van de nadelen van het kopen van een bestaand bedrijf kan het verschil zijn tussen de droom en de werkelijkheid. U droomt er misschien van een trendy zaak te runnen, maar als u geen ervaring hebt met het runnen van een zaak, kan uw droom een nachtmerrie worden.

Andere nadelen om te overwegen:

  • De kosten voor de aankoop van het bedrijf, plus de juridische en boekhoudkundige kosten voor de overgang zullen waarschijnlijk hoger zijn dan die voor het starten van een nieuw bedrijf.
  • Opgeleid personeel. Hetzelfde voordeel kan een nadeel zijn als u ontevreden werknemers erft. Zij kunnen ook verontwaardigd zijn over de komst van een nieuwe baas die "het systeem verandert".
  • Klantenbestand. Er kan er een zijn, maar dat betekent niet noodzakelijk dat die in goede vorm is of dat de klanten de nieuwe eigenaar zullen vertrouwen. Als het bedrijf al een paar jaar op een laag pitje staat en de reputatie een neerwaartse trend vertoont, dan kan het voor de nieuwe eigenaar een hele klus zijn om nieuwe klanten te behouden en te werven. De klanten kunnen ook een persoonlijke relatie hebben met de persoon van wie u het bedrijf hebt gekocht. Als deze persoon niet meer in beeld is, kunnen uw klanten ook weggaan.
  • Financiën. Heeft u de financiën om de zaak draaiende te houden als de winst lager uitvalt dan u verwacht? Houd rekening met alle uitgaven - inclusief uw loonstrookje - en kijk goed naar de jaarinkomsten. Stijgen ze elk jaar, blijven ze gelijk of gaan ze bergafwaarts? En bent u in staat om te wachten als de verandering van eigenaar resulteert in een dip in de inkomsten?

Controleer de inventaris, het beleid, de procedures en alle lopende contracten, aangezien deze verouderd of achterhaald kunnen zijn en veel tijd of geld kunnen vergen om ze up-to-date te brengen.

De situatie varieert naargelang het bedrijf dat u overweegt over te nemen en de mate waarin u uw bedrijf een persoonlijk tintje wilt geven. Alleen u kunt beslissen of het kopen van een bestaand bedrijf geschikt is voor u, maar het afwegen van deze voor- en nadelen kan u op weg helpen naar het nemen van de juiste beslissing.

Expatax kan helpen met de boekhoudkundige vereisten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten