Banksparen en 30% uitspraak. Buitenlandse bankrekeningen. Wat moet ik aangeven?

Vraag:

Ik woon al bijna 3 jaar in Nederland, en werk sinds mijn aankomst voor hetzelfde bedrijf. Ik heb de 30% regeling. Ik heb hier sinds mijn komst wat spaargeld opgebouwd, en dit bedrag op mijn Nederlandse bankrekening gehouden. Hierover betaal ik dus elk jaar belasting in Nederland. Als ik nu een deel van het spaargeld naar het buitenland stuur, moet ik dan nog steeds het naar het buitenland gestuurde bedrag opgeven in de jaarlijkse belastingaangifte?

Antwoord:

Het voordeel van de 30%-regeling is dat u er in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting voor kunt kiezen om voor belastingdoeleinden als gedeeltelijk niet-ingezetene te worden behandeld. Dit betekent dat u uw inkomsten kunt aangeven alsof u een niet-ingezetene bent, maar dat u aan de andere kant nog steeds aanspraak kunt maken op belastingaftrek alsof u een ingezetene bent. Voordeel van deze optie is dat u niet al uw spaargeld en beleggingen hoeft op te geven in Box 3. Banksparen hoeft u bijvoorbeeld niet op te geven in uw Nederlandse belastingaangifte. De "veronderstelling" is dat u deze wel in een ander land zult aangeven, maar dit wordt niet gecontroleerd en is ook geen vereiste.

Als u in het verleden wel aangifte heeft gedaan van uw Nederlandse spaargeld dan heeft u in deze jaren te veel belasting betaald als het spaargeld hoger was dan de drempel. Als de aangifte nog niet door de belastingdienst is verwerkt of als er nog geen 6 weken zijn verstreken sinds u de definitieve aanslag heeft ontvangen, is het nog mogelijk om de belastingdienst te verzoeken de aangifte aan te passen of bezwaar te maken tegen de aanslag. Is deze termijn al verstreken dan is het nog mogelijk om de belastingdienst vriendelijk te verzoeken de aanslag te herzien, maar het kan zijn dat dit niet wordt geaccepteerd.

In dit licht maakt het niet uit of u uw spaargeld op een Nederlandse bankrekening of op een buitenlandse bankrekening aanhoudt. In beide situaties hoeft het niet te worden aangegeven. Aan de andere kant, als u niet zou kiezen voor gedeeltelijk fiscaal niet-verblijf maar voor behandeling als gewoon fiscaal ingezetene, moet u uw wereldwijde spaartegoeden wel melden, dus ongeacht waar de bankrekening wordt aangehouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten