Zijn Nederlandse lessen aftrekbaar van de belasting?

Taalcursus Nederlands

U zou kunnen overwegen dat Nederlandse lessen aftrekbaar zijn als werkgerelateerde kosten. Helaas zijn sinds 2001 werkgerelateerde kosten niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan krijgt u de arbeidsaftrek (arbeidskorting) als je werkt en er een inkomen uit hebt. Dit betekent dat Nederlandse lessen niet aftrekbaar zijn als werkgerelateerde kosten.

Een andere mogelijkheid is om de Nederlandse lessen als onderwijskosten te beschouwen. Kosten gemaakt om jezelf op te leiden voor een betere toekomst/carrière kunnen aftrekbaar zijn. Veel expats hebben geprobeerd om de Nederlandse taalcursus onder deze noemer te brengen. Helaas heeft het Hof vele malen besloten dat een Nederlandse taalcursus te algemeen is om als onderwijskosten te worden behandeld. Zij besloten dat het kunnen spreken en begrijpen van de Nederlandse taal niet specifiek nodig is voor een baan, maar nodig is om als 'normale' inwoner van Nederland in het algemeen te kunnen functioneren. Moeilijk uit te leggen als de werkgever zegt dat hij je alleen in dienst neemt als je Nederlands spreekt. De enige oplossing in dat geval is de werkgever te vragen de cursus te betalen. Dat is voor de werkgever aftrekbaar van de belasting, maar voor u belastbaar als salaris.

Vrijstelling

De rechter heeft echter een uitzondering gemaakt als de Nederlandse taalcursus nodig is om in Nederland aanvullend onderwijs te volgen zoals bijvoorbeeld aan de universiteit. In dat geval zijn de kosten van de taalcursus aftrekbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax helpt met:

Recente berichten